guns-schilderwerken-plafond-schilderen

In 7 stappen je plafond schilderen

Een plafond schilderen is niet de meest makkelijke taak omdat je steeds boven je hoofd moet werken en vooral ook omdat het vaak om een groter oppervlak gaat dan bijvoorbeeld een muur. Maar met onze handige stap voor stap klaar je deze klus zonder problemen.

Een plafond schilderen is niet de meest makkelijke taak omdat je steeds boven je hoofd moet werken en vooral ook omdat het vaak om een groter oppervlak gaat dan bijvoorbeeld een muur. Maar met onze handige stap voor stap klaar je deze klus zonder problemen.

Stap voor stap voor het schilderen van een plafond

1. Start met een goede voorbereiding, die is minstens even belangrijk als het schilderen zelf:

 • Haal alle lampen uit het plafond.
 • Ontruim – indien mogelijk – de kamer volledig, zo kan je makkelijker je ladder verplaatsen.
 • Indien er toch nog zaken in de kamer blijven staan, dek die dan goed af met afdekfolie.Haal gordijnen weg.
 • Schakel best de elektriciteit uit in de ruimte en hou de temperatuur aan de lage kant zodat je verf niet te snel droogt.
 • Tape je muren af.
  Indien je de muren nadien nog moet schilderen, is het niet nodig om tape te gebruiken.

 

2. Bij eventuele scheurtjes of barstjes kan je die na de algemene voorbereidingen eerst opvullen met een geschikt vulmiddel en plamuurmes. Schuur nadien even plaatselijk en ontstof het plafond volledig.

 

3. Als alles is uitgehard en schoongemaakt, kan je de primer plaatsen.
Met een standaard primer kan je aankleuren in de kleur van de eindlaag, waardoor je in bepaalde gevallen een laag uitspaart.
Indien je plafond verpoederd is, gebruik je best een primer. Verpoedering kan je testen door met je blote hand over het plafond te wrijven. Indien je hand wit ziet, heb je te maken met verpoedering. De meeste primers zijn een transparante substantie en ziet er melkachtig uit. Afdekken is zeker noodzakelijk omdat dit een heel dun product is.
Bij hardnekkige vlekken van roet of nicotine, opteer je best voor Primer Megabloc. Een synthetische primer die ervoor zorgt dat de vlekken niet meer zichtbaar zijn na het plaatsen van de eindlaag. Verluchting is hier wel aangeraden omwille van het synthetische karakter.

 

4. Schilder met een borstel de randen van het plafond. Dit doe je beter niet over de volledige oppervlakte, maar enkel daar waar je bezig bent.

 

5. Schilderen doe je best in vlakken van 1 m op 1 m met een rol.

Start steeds van links naar rechts of omgekeerd, maar verwissel deze manier van werken niet om aandroging te vermijden. Je schildert ook beter van de ramen weg. Start dus in de hoek waar de meeste ramen zitten. Zie voor een voorbeeld onderstaand schema. Belangrijk is om de verf goed te verdelen, rol dus een keer horizontaal en een keer verticaal. En neem zeker ook voldoende verf op.

 

6. Laat de primer voldoende uitdrogen en start dan met het plaatsen van 1 of 2 eindlagen op dezelfde manier als de primer.

 

7. Trek de tape af in een hoek van 90° als de verf nog nat is.

Tip:

 • Indien je de volledige ruimte moet schilderen, werk je best eerst altijd je plafond af. Zo vermijd je dat er verfspatten op je afgewerkte muren terechtkomen.
 • De dag voordien kan je in de ruimte wat emmers plaatsen met warm water. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid de dag dat je moet schilderen hoger is en dat je verf op het plafond niet te snel droogt. Want indien je verf wel te snel droogt door te hoge temperaturen, kan je overlappingen zien.
 • Zorg dat je voldoende verf hebt en dat je ongestoord kan werken. Pauze inlassen bij het schilderen van een plafond is helaas uit den boze.
 • Zorg ten slotte voor een stevige ladder die makkelijk te verplaatsen is.

Bron artikel: Paintfactory